Val av Fonder

De faktorer som jag främst fokuserar på, tillsammans med Sharpe Ratio och Morningstar rating vid val av fonder är:

 

  • Hitta din riskbenägenhet. Hur stor andel av ditt kapital vill du fördela till aktier och till fonder?

 

  • Studera fondens sammansättning. Vid global diversifiering; utvärdera hur landens ekonomi utvecklats. Följ dagliga nyheter och utvärdera riskerna inom varje världsdel. Vilken är den största risken i portföljen? Kommer landet redovisa en ökad tillväxt inom en snar framtid?

 

  • Vem förvaltar? Har det skett byten av förvaltare? Då det skiljer sig i kompetens bland förvaltare kan historisk utveckling bero på en tidigare skicklig förvaltare.

 

  • Bläddra igenom målsättningen i fondfaktabladet, bifogad på fondens aktiesida. Precis som aktiernas utveckling bör du studera hur förvaltaren stadgat målen samt senare utvärdera om målen med tiden uppnåtts.

 

  • Studera avkastningen under en längre tidsperiod, + 5 år. Fonden har möjligtvis bytt förvaltare under tiden. Har fonden i majoriteten av fallen legat över genomsnittet för alternativa fonder är fonden väl förvaltad. Alternativa fonder kan vara att jämföra SEB Rysslandsfond gentemot Swedbanks Rysslandsfond. Glöm inte förvaltningsavgiften.

 

  • Ställ förvaltningsavgiften i relation till fondens riskkategori. Är den rimlig och når förvaltaren en avkastning likvärdig risktagandet? För att du skall slippa distribuera fonden och inneha ansvar reduceras avkastningen med förvaltningsavgiften. Därmed är avgiften viktig att beakta.

 

  • Valutakurseffekt uppstår när en fond är placerad gentemot en större marknad med gemensam valuta. Exempelvis påverkas en indexfond som följer S & P 500 i USA negativt om kronan stärks mot USD, och tvärtom.

 

  • Var inte passiv. Det är lätt att falla in i passiviteten och glömma att du som investerare betalar för att en förvaltare skall öka din avkastning.

 

  • Gör en samlad bedömning och utgå ifrån hur stort belopp du tänker investera samt om du planerar att månadsspara. Bestäm dig för hur stor andel av ditt kapital som kommer att placeras i fonder och i aktier eller alternativa placeringar.

 

valavfonder.png

 

Källor i avsnittet om val av fonder:

http://www.morningstar.se/Help/Morningstar/Dictionary.aspx?title=Sharpe

http://www.morningstar.se/Article.aspx?title=rating