Kritisk analys

Det finns för- och nackdelar med att bolag redovisar kvartalsrapporter. Marknaden har, i och med den teknologiska utvecklingen, möjliggjort att större och snabbare information når investerarna. Därmed har det föranlett en efterfrågan på finansiell information från marknadens sida. Med all rätt, det är trots allt aktieägarna som innehar andelar i bolaget och de vill veta hur den finansiella ställningen utvecklats.

Men det finns ett problem. När marknaden innehar höga förväntningar skapas incitament till att justera redovisningen. Det finns stunder där ren manipulation skett av ett bolags redovisning där investerare förlorat väsentligt kapital och stunder där redovisningen justeras i linje med ”vad lagen kan tillåta”, utan att för den skull ge en missvisande bild. EY, tidigare Ernst & Young, utför årligen studier på intresset för att manipulera sifforna i årsredovisningen i förmån för kortsiktiga mål. Hela 4 av 10 anställda inom svenska storföretag ansåg att det var berättigad att manipulera sifforna. Således bör läsaren alltid vara kritisk.

Det har via IFRS (International Financial Reporting standards) skett en större anpassning utefter anglosaxisk-tradition inom redovisningen, där normer och flexibilitet i redovisningen främjats på sistone. Det kan i många fall leda till en företagsledning som anpassar redovisningen utefter personliga intressen. Därför är det av vikt att läsa noterna eller de nyckeltal markerade med *, särskilt om jämförelser görs mellan fler bolag.

Tänk på att nyckeltalen över en historisk period kan skilja sig åt väsentligt. De kan även ha påverkats av jämförelsestörande poster, exceptionellt hög framgång, eller av andra faktorer som påverkat bolagets nyckeltal positivt. Tipset är att utgå ifrån en längre period, räkna fram genomsnitt, samt justera dessa för väsentliga år och ställa dessa i relation till de senaste årens utveckling. Ett beräknande av ett genomsnittligt nyckeltal utgörs därmed av en hög grad subjektivitet, vilket dessvärre är oundvikligt.

Slutsatsen är att årsredovisningen skall granskas kritiskt och att investeraren bör avstå från att uppvisa bias: det vill säga, där investeraren inte rationellt granskar sin potentiella investering. Se vidare under ”Corporate Governance”.

 

Källor i avsnittet: 

http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-global-fraud-survey-2016/$FILE/ey-global-fraud-survey-final.pdf

http://www.ifrs.org/Pages/default.aspx