Teknisk Analys

TA1Den fundamentala analysen utgår ifrån marknadsinformation och försöker förutspå ett framtida värde på bolaget med grund i års-och kvartalsrapporter. Den tekniska analysen använder istället historiska kursutvecklingar för att förutspå framtida kursrörelse.

 

Grundtanken inom teknisk analys är att urskilja vem av köparen och säljaren som för tillfället är starkast på marknaden. Dominerar köparna går kursen upp och dominerar säljarna går kursen ned. Den tekniska analysen antyder att den fundamentala analysen går miste om en viktig faktor: Psykologi. Genom att studera historiska utvecklingar tillsammans med ordervolymen antar analytikerna kunna urskilja den kortsiktiga rörelsen framöver.

I stora drag används historiska kursutvecklingar för att urskilja motstånd och stöd. I den enkla bilden nedan är således stöd den lägre linjen och motståndet den högre linjen.

ta2

Ordervolymen är en viktig parameter som studeras i den tekniska analysen för att tillsammans med kursförändringar återigen kunna utskilja psykologiska drag och se vilka av köparna eller säljarna har övertag på marknaden.

Utöver används diverse parametrar såsom glidande medelvärde och RSI. Glidande medelvärde används för att studera det genomsnittliga aktiepriset med grund i en vald tidsperiod (dagar). Beroende på antal valda dagar analyserar den tekniska analysen trender utifrån lång, medel, samt kort sikt. Således om aktien studeras utifrån glidande medelvärde under 200 dagar, visar glidande medelvärde genomsnittspriset under dessa dagar.

RSI mäter styrkan i aktiekursen där formlen är RSI= 100- (100/1+RS), där RS är genomsnittet av antal perioder/dagar som aktien stänger upp eller ner. RSI uppnår därmed 0-100 och i stora drag är ju högre kurs, desto längre tid har aktiekursen gått upp, och tvärtom. RSI används således för att urskilja trender när en aktie antingen har köpts upp för mycket respektive för lågt.

I och med att börsen uppvisat större volatilitet samt där courtageavgifterna pressats utav nischade banker har den kortsiktiga aktiehandeln ökat på senare tid. Högre volatilitet skapar större risk men ökar möjligheterna till större avkastning. Ett problem som förändringen dock föranleder är att den långsiktige investeraren missar upp- och nedgångar på den kortsiktiga marknaden.

Det finns en motsträvighet bland fundamentala- och tekniska analytiker. Grundtanken inom aktiesammanhang är att det inte finns ett samband bland kursrörelser, så kallad slumpmässighet. Således bör gårdagens kursrörelse inte ha ett samband med dagens kursutveckling. Med grund i den effektiva marknadshypotesen (EMH) bör således teorin om den tekniska analysen fallera. Försvarare av den tekniska analysen menar dock att det finns möjligheter att förutspå trender och ett mönster där investerarna repeterar sitt beteende. Jag ställer mig tvekande till den tekniska analysen men utesluter inte dess användning, i alla fall inte ur ett kortsiktigt perspektiv eller som komplement till en fundamental analys. Dock bör hänsyn tas till transaktionskostnader (courtage), som vanligtvis reducerar en större del av kortsiktiga affärers vinster.

Slutligen, teknisk analys är ett oerhört brett område vars användning varierar, avsnittet ämnar inte gå på botten med ämnet utan hänvisar vidare till lämplig kurslitteratur samt vetenskapliga artiklar.

 

Lärdomar i avsnittet om teknisk analys

  • Teknisk analys utgår ifrån historisk kursutveckling och ordervolym
  • Den försöker förutspå kortsiktig marknadsutveckling med att urskilja vem av köparen eller säljaren som för tillfället är starkast på marknaden
  • Analysen inkorporerar marknadspsykologi, något fundamental analys inte gör
  • Diverse indiktatorer används för att urskilja trender på marknaden
  • Motstånd,stöd, glidande medelvärde samt RSI studeras vanligen.
  • Hänsyn till transaktionskostnader när den tekniska analysen används frekvent

 

 

Källor i avsnittet om teknisk analys:

http://winningtrading.vinnarbyran.se/rsi-teknisk-analys

https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/aktier-och-andra-placeringar/vardepappersskola/aktieskola/analyser/?contentid=OID_518317_SV

Rosén, Tobbe (2012). Bli en vinnare med Candlesticks / Slaget om kursstapeln – Aktier, Teknisk analys, Vinnarbyrån.