Trender

Värt att notera är att nyckeltal innehar trender med tiden. Det hela kan associeras med marknaden som består av investerare av olika karaktär: privata amatörer, professionella och diverse institut såsom banker, investmentbolag, etc. När ett företag värderas utifrån samma nyckeltal under en längre tid minskar användbarheten av samma nyckeltal. Nilsson och Thorsell (2007) beskriver fenomenet väl i sin bok ” Bli börsproffs på ett par timmar: 30 regler du måste behärska för att göra bra aktie- och fondaffärer”. En bok som är översiktlig och som passar nybörjaren inom aktiehandel.

Det hela kan relateras till marknadsteorin som specificerar att marknaden är korrekt i sin värdering, men att det trots allt finns möjligheter att hitta undervärderade aktier. Om fler investerare använder ett användbart nyckeltal i värderingen minskar möjligheterna till att hitta undervärderade aktier.

 

Källor i avsnittet:

Nilsson och Thorsell (2007) Bli börsproffs på ett par timmar: 30 regler du måste behärska för att göra bra aktie- och fondaffärer”.