Nationalekonomi

nationell1.pngAvsnittet kommer att diskutera nationell ekonomi på ett enkelt tillvägagångssätt. Se vidare under finansiell politik och avsnittet ”räntan som styrmedel” som ger ett bredare exempel på hur räntan påverkar företagens vardag.

I stora drag är ränta, konjunktur och inflation relaterade. Nedan kommer en helhetssammanfattning av hur förändringar av räntan, allt annat lika, påverkar valutakurs, konsumtion och konjunktur.

När det talas om räntan utgås investeraren vanligen ifrån reporäntan, eller i dagliga termer, styrräntan. Den fattas utav Sveriges Riksdag och redovisas med jämna mellanrum. Ur investeringssammanhang är marknadsräntan den ränta som staten erbjuder på statsobligationer samt statsskuldsväxlar. Statsskuldväxlar är den korta räntan (1 mån -1 år) medan statsobligationer innehar en löptid på mellan 2-10 år. Således kan investerare placera sitt kapital i nämnda placeringar för att erhålla en låg men riskfri avkastning.

När svenska riksbanken väljer att höja räntan leder det till att den svenska kronan stärks då placeringar i svensk krona ökar i värde och köpkraft. Det uppstår en negativ påverkan på exporten då svenska kronan blir dyrare för utländska investerare.

När räntan går upp minskar investeringarna till följd av högre kapitalkostnader. Därmed kan tillväxten med tiden minska. Ökade kostnader frambringar, allt annat lika, lägre lönsamhet.

När räntan går upp ökar kostnaderna även för hushållen och konsumtionen minskar, vilket leder till att sparandet ökar.

Tillsammans kan en höjning av räntan medföra lägre inflation, svagare export, mindre konsumtion och högre investeringskostnader. I detta fall med en negativ effekt på BNP.

Valutaförändringar är dock alltid avhängigt av dels finansiell stabilitet i det land där investerarna investerar i den lokala valutan, samt om det finns en stark efterfrågan efter varor och tjänster i det specifika landet. Finanspolitikens inverkan på aktiemarknaden går inte att undgå, dock påverkas företagen i olika grad när ränteförändringar sker. Det finns företag som är mer räntekänsliga än andra, där skuldsättningsgraden spelar roll.

Politiska beslut ger slutligen inte en direkt verkan. Det tar flera månader innan ett beslut ger en effekt på marknaden. Under avsnittet ”räntan som styrmedel” presenteras ett mer detaljerat exempel på hur räntan påverkas en investerares val av placeringar i antingen aktier, fonder, eller obligationer.